Patrzenie na piękno przyrody jest pierwszym krokiem do oczyszczenia umysłu.

Amit Ray

Fundacja Rozwoju Inicjatyw Społecznych „FRIS” w ramach działającego Biura Projektów Społeczno – Gospodarczych oferuje dla organizacji pozarządowych, podmiotów ekonomii społecznej oraz podmiotów gospodarczych przeprowadzenie badań ankietowych, ewaluacyjnych oraz zdrowotnych, które będą podstawą do opracowania, wdrożenia i realizowania projektów społeczno – rozwojowych oraz przedsięwzięć gospodarczych i inwestycyjnych.

Z zakresu badań rozwojowych dla potrzeb romskiej mniejszości etnicznej na terenie województwa śląskiego i województwa opolskiego przeprowadzono badania ankietowe i  analizę dokumentów statystycznych obejmujących obszary:

• edukacji i wykształcenia;
  • zatrudnienia i stopy bezrobocia;
  • zdrowia i chorób;
  • trybu i jakości życia;
  • warunków i standardów życia

Wyniki naszych badań zostały wykorzystane przez romskie organizacje społeczne

• Zabrzańskie Stowarzyszenie Romów „Romano Drom”;
  • Stowarzyszenia na Rzecz Społeczności Romskiej „AMARODROM  NASZA  DROGA”;
  • Stowarzyszenia ANGEL;

przy opracowaniu projektów edukacyjno - szkoleniowych dla społeczności romskiej Zabrza, Bytomia (woj. Śląskie) oraz Olesna i Brzegu (woj.Opolskie)

Z zakresu badań ewaluacyjnych oferujemy przeprowadzanie ewaluacji Ex-ante, Ex-post, Mid-term oraz On-going.

Ewaluacja Ex-ante jest prowadzona na etapie poprzedzającym wdrażanie planowanego projektu lub przedsięwzięcia.. Jej główny cel stanowi zweryfikowanie, na ile uzasadnione jest podjęcie planowanych interwencji i czy zakładane rezultaty mają szansę zostać osiągnięte, mając na uwadze zakładane do wykorzystania zasoby finansowe, ludzkie, organizacyjne i inne.

W badaniach ewaluacyjnych zapewniona powinna być możliwość prowadzenia stałego monitoringu  uzyskiwanych  efektów  i wprowadzenia niezbędnych modyfikacji oraz udoskonaleń.

Uczestnikami  badań ewaluacyjnych poprzedzających wdrażanie Programu zwykle są osoby odpowiedzialne za zarządzanie, monitoring oraz realizację poszczególnych działań projektowych czy inwestycyjnych.

Ewaluacja Ex-ante pełni zatem ważną rolę, umożliwiając dokonanie niezbędnych ulepszeń w założeniach projektowych i inwestycyjnych. Jej przeprowadzenie pozwala znacząco zwiększyć szansę uzyskania zakładanych wskaźników, a tym samym zaspokojenia potrzeb beneficjentów.

Badania ewaluacyjne Ex-post przeprowadza się w celu obiektywnego oceniania projektów i przedsięwzięć. Polega na ocenie projektu lub inwestycji po jego zakończeniu, a także uwzględnia analizy danych na temat zakresu i trwałości ich oddziaływania.

Metoda ta pozwala skutecznie zaplanować kolejne aktywności i jest coraz szerzej wykorzystywana zarówno w większych, jak i mniejszych projektach czy przedsięwzięciach.

Ewaluacja Mid-term jest prowadzona w celu diagnozy stopnia, w jakim udało się osiągnąć zakładane wskaźniki rezultatu w połowie realizacji projektu lub przedsięwzięcia inwestycyjnego z zachowaniem obiektywizmu w trakcie dokonywanych pomiarów.

Badania ewaluacyjne Mid-term dostarcza cennych wniosków oraz odpowiada na pytanie jakie jest prawdopodobieństwo osiągnięcia wskaźników realizowanego projektu czy trwającej inwestycji, mając na uwadze dotychczas podjęte działania.

Dzięki przeprowadzonym badaniom można zidentyfikować obszary wymagające usprawnień, po czym podjąć aktywność w celu ich wdrożenia. Badanie ewaluacyjne mid-term pozwala więc zwiększyć skuteczność i efektywność interwencji.

Ewaluacja On-going prowadzona jest w trakcie trwania projektów oraz przedsięwzięć zaplanowanych w ramach wdrażania przedsięwzięcia. Ich realizacja zazwyczaj ma miejsce w pełnym okresie realizacji.
     Dzięki badaniom ewaluacyjnych on-going możliwe staje się dostrzeżenie w porę ewentualnych błędów i nieprawidłowości, które stanowiłyby spore zagrożenie pod kątem możliwości osiągnięcia wartości docelowych wskaźników.
     Pozwala poddać wstępnej ocenie podjęte wydatki, a także pozyskać opinie na temat stopnia dotychczasowej realizacji projektu lub przedsięwzięcia.
     Ewaluacja on-going pozwala usprawnić interwencję, a tym samym znacząco zwiększyć szansę osiągnięcia wartości założonych wskaźników w realizowanym projekcie lub inwestycji.